Pacific Cannery Lofts 12th and Pine Street • Oakland, California

Designer(s)

Miller Company Landscape Architects, David Baker Architects

Client(s)

Holliday Development Company
Pacific Cannery Lofts
Pacific Cannery Lofts

Utility Goals

Reduce pollutant loads in rainwater
Reduce downstream damage from runoff
Safely move, control, contain rainwater
Capture rain for reuse (of all kinds, human and natural, from irrigation and toilet flushing to groundwater recharge)

Utility

The basic stormwater management concept at Pacific Cannery Lofts is capture, convey, cleanse, and either infiltrate or detain and discharge.  The core structure of all four courts—central walkway spine with extensive plantings on the sides—provides plenty of garden landscape for cleansing and infiltration.  Additionally, porous paving used for the path in the Grove and a raised boardwalk in the Lewis Hing Court both serve to increase cleansing and infiltration; and the rainwater in the Entry/Dining Room Court falls from roofs via downspouts at unit entry doors into river pebble-filled runnels in bench structures, then into infiltration trenches mulched with tumbled, recycled glass that line both sides of the central walk.     

Amenity Goals

Education
Recreation
Safety
Public Relations
Aesthetic Richness

Amenity

The design of Pacific Cannery Lofts isn’t focused on stormwater; it’s really focused on community. It provides social spaces that promote interaction, effectively linking with the surrounding community, and creating different place identities for different groups of residents.  But, in the designers’ effort to address the latter, part of the placemaking strategy was to create four separate courts—each of which says something about rain.

Awards & More Information

Awards

2010 / ASLA Professional Design Honor Award, Residential Design Category